maanantai 25. maaliskuuta 2013

KELAn kuluja 2011

Heissan taas

Tuossa tovi on mennyt taas asioita pohtiessa ja yleisessä elämän melskeissä, niin jäänyt kirjoittaminen tänne blogiin vähemmälle. Parempi ehkä niin, jotta säilyy mielenkiinto ja asia on toivoakseni asiaa eikä vain tarpeetonta sanahelinää tuulessa.
Omassa elämässä olen viime aikoina ryhtynyt pohtimaan sitä, että kuka minä mahdan olla. Se se vasta on mielenkiintoinen kysymys ja ehkä itse kunkin olisi toisinaan pohdittava samaa asiaa.
Mitkä ovat minun vahvuudet ja missä asioissa minulle olisi vielä kehittämisen varaa? Mikä on minun elämänsuunnitelmani ja kuinka hyvin toteutan sitä nyt? Teenkö asioita joista tulen onnelliseksi vai tarvitseeko muuttaa jotain? Mistä onni koostuu? ...ja paljon muita kysymyksiä..
Varmaa kuitenkin on, että kukaan tuskin yhdessä elämässä oppii kaikkea mutta onneksi aikaa ja mahdollisuuksia on ja jokainen hetki on hyvä hetki muuttua jos tarvetta on. Kukaan ei pidä vanhassa kiinni, kuin sinä itse :)
Pahin vihollinen on monesti oma egomme ja suurin taistelu elämässä käydäänkin varmasti sitä vastaan. Kiitollisuutta ja nöyryyttä tarvitaan tässä matkassa kuten kaikissa elämän osa-alueilla.Turha ylpeys ja itsekkyys pitäisi oppia jättämään matkan varrelle mutta helppoa se ei ole :)
Oppiessaan uutta pitäisi aina muistaa kiittää menneestäkin,  huonoistakin hetkistä, koska ilman niitä me emme olisi sitä mitä me ollaan nyt.
Helpottaahan se tunnekehoakin kovasti, kun käsittelee vanhoja asioita sitä mukaa kun niitä mieleen pulpahtaa ja hyväksyy ne menneeksi elämäksi, kiittää kokemuksista ja laskee niistä irti. Mitä niitä koko elämää mukanaan kantamaan. Kyllä niitä uusiakin vastuksia tulee jos niitä haluaa kerätä  ;)

No mutta eihän tässä elämästä pitänyt keskustella vaan KELAn tilannetta hieman valoittaa.

Kävin KELAn sivuilla kurkkaamassa missä mennää vuosibudjetissa, mutta siellä ei vielä ollut 2012 vuoden tilastoja, mutta 2011 vuoden tilastoista tein pari poimintaa.

Kokonaiskulut vuodelle 2011 oli 12,9mrd joista valtion osuus on 69% vakuutusyhtiöiden 26% ja kuntien 5%.
- Valtion kokonais budjetti 2012 n: 52mrd
- Valtion velka 2012  on n: 88mrd ja kuten tiedämme, otamme joka vuosi lisää velkaa n: 8mrd euroa ja teemme säästöjä ja veronkorotuksia joista pääasiassa kärsii tavallinen veronmaksaja korkeampina hintoina ja vähennettyinä palveluina sekä korotettuina omavastuina kuten mm: Kelan korvaamien Taksi ajojen omavastuu nousi vuoden vaihteessa 9,25eurosta suoraan 14,25euroon. Melkoinen korotus sanoisin.

-Suomen bruttokansantuote n:189mrd vuonna 2012

1. Sairasvakuutusmaksuihin meni vuonna 2011 KELAn budjetista yli 4mrd euroa. Tätä pitäisi hieman nipistää.

2.Työkyvyttömyys eläkkeellä suomessa oli 2011 vuonna n: 162 000 ihmistä. Kulut heistä 729miljoonaa euroa vuodessa.
- Miksi meillä on näin paljon työkyvyttömiä. Selkävaivaiset ovat vain yksi osa tästä kokonaisuudesta jota länsimainen lääketiede ei osaa auttaa
Esim: Lantion virheasennon seurauksena tuli yrittäjälle välilevyn pullistuma joka leikattiin, mutta virheasentoa ei korjattu. Hän joutui vuosien saatossa 4 kertaa leikkauseen ja kulkee nykyisin kepeillä ja pyörätuolilla. Joutui myymään yrityksenä ja on loppuelämän sairaseläkkeellä. Vieheasentoa ei ole korjattu vieläkään ja pillerikasa on kipujen takia melkoinen.
Oikea toimenpide olisi ollut korjata lantion virheasento alunperin ennen leikkauksia, niin luultavasti tänäpäivänäkin tämä kaveri pyörittäisi yritystään. Nyt on kuluja tullut leikkauksista, lääkehoidoista ja pitkistä sairaslomista. En tiedä summaa, mutta veikkaisin useiden kymmenien tuhansien, ellei jopa satojen tuhansien  eurojen kuluja, jos taas länsimaisille lääkäreille olisi opetettu jotain ( kuvittelen että heille ei opeteta tuki ja liikuintaelin sairauksien korjaamista, kun he eivät sitä osaa. Ei ortopeditkään) tuki ja liikuntaelin sairauksien hoidosta, niin tämä tapaus olisi luultavasti hoidettu oikein n: 200-300eurolla.


Ruokavalio korvauksia sai 30 000 ihmistä joidenka kulut olivat 7,5miljoonaa.
( Mikä luonnollisesti tuotettu ruoka on niin vaarallista, että ihminen ei sitä kestä?? Sairaus on seurausta immuniteetin pettämisestä ja pitäisi kysyä, että miksi ja korjata oireen aiheuttaa eikä lievittää oiretta.)

Yritin kaivaa tietoja myös terveyden huollon ylläpito kuluista, mutta ymmärsin näin että se on kuntien vastuulla ja jokaisella kunnalla on tietysti omat menonsa ja budjettinsa ja jokainen kunnan kulujen etsiminen veisi tuhottomasti aikaa. Valtio kyllä antoi vuonna 2012 kunnille 145miljoonaa euroa lisää tukea terveyden huollon tukemiseen ja ylläpitämiseen, mutta kuka sitä tietää, mitkä ovat todelliset kustannukset valtakunnallisella tasolla. Kymmeniä miljardeja veikkaisin vuosittain.

Tässä pieni pintaraapaisu kuluista joita nopeasti googlettelemalla kaikki saavat. Sanoisin että jotain olisi tehtävä. Löysin maininnan, että vuonna 2001 terveydenhoito kulut olivat n: 6% bruttokansantuotteesta, mikä on tuolloinkin ollut merkittävä määrä. Nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin on elintasotaudit moninkertaistuneet ja tuskin kulut ovat pienentyneet.
Esim: Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivistä sai lääkehoitoa vuonna 2002 n: 100 000 ihmistä. Tänä päivänä 234 000 henkilöä.
Moni muukin ns: elintasosairaus on moninkertaistunut ja sitä kautta kulut kasvaneet valtavasti. Tässä tarttis tehdä jotain.

Luin taannoin artikkelin Kansanterveystieteen ja elintarvikehygienian dosentin Heikki Korpelan kirjoittamana LuontaisTerveys lehteen 1/2013 tulehdussairauksista. Hän on toiminut myös Patologina 10vuotta ja avannut niin ihmisiä ja eläimiä ja todennut että suurimpia kuolinsyitä mm: kauppatorin harmaalokeilla oli roskaruuan aiheuttamat tulehdustaudit. Samoinkuin vastaavaa tutkimusta tulosta antoi suunnistajien ja varusmiesten äkkikuolemien taustalta löytyneet tulehdusperäiset taudit.
Amerikkalaiset tulehdustutkijat ovat todenneet kroonisten tulehtustautien oireiksi mm: Diabeteksen, sepelvaltimotaudin, Astman, atooppisen ihon, Nivelreuman, Keliakian, Crohnin taudin, MS-taudin, Masennuksen, uniapnean, narkolepisian ja väsymysoireyhtymän.

Olen aiemminkin tavannut artikkeleita urheilijoiden äkkikuolemista ja jotenkin vetäisisin tämän suuntaisen johtopäätöksen näistä ja edellä mainitusta artikkelista.

Ei ole väliä, oletko liikunnallinen vai et. Väliä on sillä mitä syöt.
Edellisestä päätelleen voisin kuvitella terveelllisen ruokavalion olevan tulehduksia alentavan, eikä niitä ylläpitävän. Viljat ja sokerit lie pahimpia tulehdusten ylläpitäjiä ja moni sanookin olon parantuneen jättämällä nämä pois ruokavaliosta. Tätä täytyy itsekin tutkia lisää.

Yksi tärkeä syy myös tämän päivän ihmisten sairauksiin on ravinneköyhä ruoka. Luonnontutkija Esko Jalkasen mukaan ihminen tarvitsee n: 61 alku ja hivenainetta terveyden ja immuniteetin ylläpitoon, mutta kemiran parhammassakaan lannoitteessa ei ole kuin 16 alku ja hivenainetta. Osaatteko nyt laskea 1 + 1..? Mistäpä ne puuttuvat alku ja hivenaineet sinne tulisi, kun niitä ei sinne tarjota. Luonnoton kasvualusta ja kasveille kehittyvä puutteellinen suojaus altistavat ne tuholaisille ja ihminen ratkaisi luonnollisesti ongelman työntämällä tuholaismyrkkyjä kasvien päälle, vaikka todellinen ratkaisu olisi ollut palata luonnonmukaiseen viljelyyn ja pohtia luonnonmukaisia vaihtoehtoja mahdollisten tuholaisten torjuntaan. mm: Merilevällä on hyviä vaikutuksia saatu tuholaisten torjunnassa ja samalla se tarjoaa myös mukavasti ravinteita maaperään :)

Kulotuksessa maaperään jää n: 80 alkuainetta. Merilevässä on n: 60 alkuainetta. Koivuntuhkassa VTT,n tutkimuksen mukaan 79alku ja hivenainetta. Täytyy siis kysyä taas, että mikä vika oli tässä luonnonmukaisessa systeemissä, että ihmisen piti se rahanahneudessa mennä pilaamaan?
Kyllä, raha ja hyödyntavoittelu siellä taustalla on aina ja täytyykin miettiä, että miksi systeemi on mennyt niin rahariippuvaiseksi, että ilman ei pärjää..Kukaan..

Kukaan suurista ruuan valmistajista tai tuottajista ei ota vastuuta tuotteistaan. Mihin on moraali ja ammattiylpeys hävinneet tästä yhteiskunnasta? Ainoa mikä merkitsee on se, mitä viivan alle jää, oli lopputulos ihmiselle tai eläimelle hyvä tai ei. Ei ole mitään väliä millaista ruokaa tuottaa kun kukaan ei vedä vastuuseen. Tällä moraalilla voidaan suoltaa markkinoille  mitä tahansa tuubaa eikä valtio, virastot tai kunnatkaan tähän puutu millään tavalla.
Onneksi valoa on näkyvissä ja nykyajan ihmiset ovat alkaneet kyseenalaistamaan vallitsevat normit ja ottavat itse vastuuta omasta ja läheisten terveydestä. Enää ei sokeasti uskota mitä viranomaiset sanovat, kun pahoinvointi yhteiskunnassa kasvaa vuosi vuodelta. Hyvä niin..Vaatikaamme terveellistä ruokaa!! ;)
Sitä kautta seuraa muutos, mitä useampi herää ja ryhtyy ottaamaan vastuuta itsestään.
Jos 1,4miljoonaa suomalaista popsii sydänlääkkeitä päivittäin ( meitä on vain reilu 5 miljoonaa ), niin tämäkö se on sitä hyvinvointi yhteiskuntaa jossa sairasta kehoa hoidetaan lääkkein, eikä varsinaiseen oireen aiheuttajaan puututa.
Voisipa melkein kysyä, että kuka tästä hyötyy ja millaisin intressein lääkkeitä määrätään?

Pointti tässä on se, että nyt pitäisi nuo ihmisiä sairastuttavat ruuat saada markkinoilta pois ja kaikkien siirtyä takaisin luonnonmukaisesti tuotettuun ja valmistettuun ruokaan. Hassua sinänsä, että normaalista ruuasta on tehty "erikoistuote" joka kulkee nykyään nimellä Luomu ja sitten  taas tämä ravinneköyhä, lisäaineistettu, säteilytetty ja mitä kaikkee ne sille nyt tekeekään ruoka on ns: normaalia ruokaa.,hmm..Miten tää`ajatus on meille oikein myyty.... ???

Mikä meni vikaan kysyn vain?

Ehkä tässä vaiheessa olisi hyvä pohtia myös sitä, että miksi me olemme täällä. Onko ihminen luotu tänne rahanteko koneeksi vai voisiko tällä nerokkaalla ja monimutkaisella kokonaisuudella olla jokin muukin merkitys kuin materialismi kaikkine hilavitkuttimineen.
Ja luotiinko ihminen tänne hallitsemaan ja kahlitsemaan muuta luomakuntaa ( ja myös toisiaan ) mielensä mukaan vai voisiko olla niin, että ihminen ON OSA luomakuntaa ja kuuluu systeemiin yhtälailla yhtenä osatekijänä kuin kasvikunta tai eläinkunta.
Loppuun vielä annan pohtimisen aihetta seuraavan kerran uutisia lukiessa ja katsoessa.
Mistä johtuu suurin osa maapallon ongelmista? Ja kuka ne on aiheuttanut?


ja tietysti..Kuinka niitä vikoja voisi korjata ja mitä itse voisi tehdä paremman huomisen eteen, jotta tulevillakin sukupolvilla olisi vielä turvallinen ja eheä paikka asua tulevaisuudessakin..

Kaikkea hyvää ja parempaa huomista itse kullekin :)

Pekka

PS: Buddhakohan se näin joskus sanoi:  Jos maapallolla ei olisi ihmisiä, niin täällä olisi rauha.
Tässä sitä mietittävää ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti